Skip to main content

Vitamin B v potravinách

Vitamin B v potravinách

Vitamin B v potravinách

Vitaminy B jsou obsaženy v mnoha potravinách, jako jsou kvasnice, luštěniny, zelenina, ovoce nebo maso. Přesto jejich příjem z potravy nemusí vždy stačit, zejména při zvýšené zátěži, stresu nebo užívání léků. Nedostatek vitaminu B se může projevit únavou, podrážděností, špatným spánkem či zhoršenou kvalitou pleti, proto je důležité zvážit jeho doplnění.

Vitamin B v potravinách

Na vitaminy B jsou bohaté například následující potraviny:

  • kvasnice, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, vláknina, chléb
  • luštěniny, ořechy, neloupané mandle, kokos
  • zelená listová zelenina (hlavně kapusta, zelené saláty, špenát), květák, mrkev, cibule, bílá řepa, brambory, rajčata, čerstvé okurky
  • švestky, banány, pomeranče, citróny, hrozny
  • játra, maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, rybí maso

Každý, kdo dbá na pestrou a vyváženou stravu, přijímá vitamin B potravou. Ne vždy však potrava stačí příjem vitaminů B uspokojit.

Stačí psychicky vypjaté období (třeba při zkouškovém období, náročném pracovním režimu, starostech v soukromí), užívání některých léků včetně hormonální antikoncepce nebo vyšší sportovní zátěž, a potřeba vitaminu B výrazně narůstá.

Vitamin B je nepostradatelným pomocníkem též při jarní i podzimní únavě, depresivních stavech a pocitech, kdy jsme takzvaně bez nálady, při podrážděnosti, poruchách spánku, zhoršené kvalitě pleti nebo například i při zhoršené kvalitě zraku či zánětech v dutině ústní a popraskaných koutcích úst.

Tehdy už nebývá v naší moci pokrýt potřebu vitaminu B pouhou potravou. Pokud cítíme, že „nejsme ve své kůži“ a trápí nás některé z uvedených potíží, je načase vážně se zamyslet nad tím, zda nám nechybí vitaminy B.